archiwum publikacji

Grudzień 2018
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
« Listopad
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

22.12.2017|Ekologia

Jedz, kochaj i dziel się - jedzeniem

 
Na przyjęciu „World Food Summit”, współorganizowanym przez duńską królową Małgorzatę serwuje się potrawy z przeterminowanej żywności. To gest solidarności w sprawie niemarnowania żywności. 
 
Marnowanie żywności ma związek z kupowaniem produktów spożywczych w zbyt dużych ilościach oraz z nieznajomością oznakowań umieszczonych na produktach dotyczących terminu spożycia. Nie każdy wie, że są dwa rodzaje oznaczeń - „najlepiej spożyć przed” oraz „spożyć do”. Ta pierwsza informuje o przewidywanym czasie, w którym produkt zachowa swoją świeżość. Po upływie tego terminu ciasto może się okazać już czerstwe, owoce mniej sprężyste, ale nie oznacza to, że po ich zjedzeniu zatrujemy się. Inaczej sprawa wygląda z terminem „spożyć do” - tu ściśle zostaje określona data, po upływie której produkt nie nadaje się do spożycia - czyli jest zepsuty.
 
O ile produktami, którym minął termin ważności - lepiej się nie dzielić, o tyle tymi z przekroczonym terminem swojej najlepszej jakości do spożycia - jak najbardziej można (o ile samemu nie ma się ochoty z nich skorzystać). Dobrym przykładem produktów w tej grupie mogą tu być herbaty, które po pewnym czasie tracą swój pełny aromat, ale nie psują się - podobnie jak warzywa i owoce. Przecież to, że banan ma na skórce brązowe kropki nie oznacza, że nie możemy z niego zrobić pysznego koktajlu, a z lekko podwiędłych warzyw po przetworzeniu nadal przyrządzimy smaczne potrawy. Jeśli sami nie wyrabiamy się z przerabianiem owoców i warzyw na dania, zawsze możemy podzielić się produktami, w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach. 
 
W Polsce, która podąża za ekologicznymi trendami powstają „jadłodzielnie”. Dają one możliwość, by oddać produkty, których kupiliśmy za dużo i wiemy, że ich nie zdążymy zjeść lub przerobić na potrawy. Wstawiamy produkty do publicznej lodówki i stamtąd bierzemy produkty, których nam potrzeba. Do jadłodzielni można przynieść też gotowe dania, którymi chcemy się podzielić - np. zawekowane zupy, czy przetwory warzywne. Skorzystają na tym potrzebujący i przede wszystkim zasoby ziemi, bo tych nie powinno się marnować i wyrzucać do śmieci niepotrzebnie. 
 
Wiedzą o tym szczególnie Duńczycy, którzy wiodą prym w działaniach proekologicznych. dokładają starań, by produkty z powoli upływającym terminem przydatności - sprzedawać, w specjalnych sklepach. WeFood to właśnie sklep w Kopenhadze, w którym znaleźć można produkty ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia, prowadzony przez organizację religijną DanChurch. Przeterminowane makarony, chleb upieczony poprzedniego dnia, owoce lekko podwiędłe - wszystko to można tam kupić za symboliczne kwoty. 
 
Innym dość rewolucyjnym pomysłem jest aplikacja Too Good To Go, która pozwala właścicielom restauracji sprzedać wszystkie końcówki na stanie, w obniżonej cenie. Użytkownik aplikacji może wpaść po danie wystawione na sprzedaż za symboliczną kwotę. Innym gastronomicznym nietypowym pomysłem jest - tym razem berlińska restauracja Restlich Gluckloss, oferująca dania z produktów, wyrzuconych przez hipermarkety. 
 
Problem marnowania jedzenia generuje olbrzymie ilości odpadów na wysypiskach śmieci, o czym nie myślimy wyrzucając lekko podwiędłe marchewki czy pietruszki do kosza na śmieci. Co więcej, rozkładające się pokarmy wydzielają do atmosfery ogromne ilości CO2, wpływając na efekt cieplarniany. Nieprzejedzone produkty, które w nadmiarze zostały kupione i nieskonsumowane w ich terminie ważności nie muszą jednak trafiać na śmietnik. Coraz częściej - nie tylko w Danii - „foodsharing” jest kołem ratunkowym dla jedzenia, ze zbliżającym się końcem terminu przydatności do spożycia.
 
Może na koniec jakaś generalna konkluzja o oszczędzaniu, niemarnowaniu i świadomym korzystaniu z WSZYSTKIEGO - w tym z energii dzięki, której tak naprawdę funkcjonuje nasza cywilizacja (w tym przemysł spożywczy). 

Chcesz korzystać z Ciepła Systemowego?

Zapytaj dostawcę ciepła w swojej okolicy czy jest to możliwe